Preduzece GRAMPEX je osnovano 1990. godine kao preduzece za projektovanje, gradevinarstvo, trgovinu i poslovne usluge. Preduzece je osnovao strucni tim ljudi sa dugogodišnjim iskustvom stecenim radeci u vrlo jakim firmama, koje su znacile nešto u tadašnjoj Jugoslaviji.

U tom periodu preduzece je angazovano u svim republikama bivše Jugoslavije, a saradnja se ostvaruje sa pojedinim zemljama Evropske unije. I pored svih smutnih vremena, koja su zadesila ovo podrucje Balkana, preduzece GRAMPEX je uspevalo da opstane i prilagodi svoje poslovanje svim promenama. Danas preduzece GRAMPEX uspeva da ostvari iz godine u godinu sve bolje rezultate. Svoja delovanja je usmerilo u dva pravca i to: projektovanje i izrada enterijera i izrada pirometarskih jedinica i sistema za bezkontaktno merenje temperature. Delovanje u projektovanju i izradi enterijera cini preduzece veoma uspešnim. To dokazuje veliki broj izvedenih i opremljenih objekata, što poslovnog ili privatnog karaktera.

Poslednjih godina preduzece GRAMPEX postize velike rezultateu delu projektovanja i izrade optickih radijacionih pirometara i sistema.

Saradnja preduzeca sa naucnim ustanovama, a posebno sa strucnim timom sa Fakulteta za fiziku, tj. timom koji predvodi prof. Dr. Ljubiša Zekovic, preduzece GRAMPEX se svrstava u jedno od vodecih preduzeca u ovoj oblasti kod nas.To dokazuje uverenje Privredne komore Srbije koja nas svrstava kao jedino preduzece koje proizvodi ovu opremu u Srbiji.

Korisnici naših usluga su velike kompanije kao što su Sartid, U.S. Steel Serbia, Farmakom, sve termoelektrane koje su u sastavu EPS-a, kao i veliki broj livnica, uljara i industrijskih preduzeca.

Sveze ideje preduzeca GRAMPEX uspeva da plasira kroz osnivacki udeo u preduzecu Pirograms, koje se bavi istrazivanjem i eksperimentalnim razvojem u prirodno matematickim naukama i jedno je od vodecih preduzeca u Srbiji koje se bave istrazivanjem u oblasti opticke radijacione pirometrije. Sa tom saradnjom preduzece GRAMPEX je potvrdilo primat u ovoj oblasti.